Föreläsning med Svenny Kopp och Najah Khalifa

Svenska skolläkarföreningen (SSLF) i samarbete med Svenska Läkaresällskapet (SLS) och Kraftsamling för psykisk hälsa bjuder in till ett kostnadsfritt webbinarium den 15/3 kl. 14 på Zoom. Webbinariet innefattar två föreläsningar: “Tourettes syndrom hos barn i skolåldern” med Najah Khalifa och “ADHD hos flickor” med Svenny Kopp.

Bild på Svenska läkarsällskapets logga med en man iklädd toga. Han håller i en fackla i ena handen och en käpp omslingrad en orm i den andra.

ESSENCE (Early Symptomatic Syndromes Eliciting Neurodevelopmental Clinical Examinations) är ett paraplybegrepp myntat av professor Christopher Gillberg, som beskriver att olika överlappande tillstånd ger symptom tidigt i livet och leder till klinisk bedömning. ESSENCE utgår ifrån att samsjuklighet alltid förekommer och att helhetssyn därför är nödvändigt. ESSENCE påverkar minst en av tio personer och tidig upptäckt med tidiga riktade insatser är av stor vikt för prognosen.  

Datum: 15 mars

Tid: kl. 14.00-16.15

Var: Digitalt på Zoom. Anmäl dig på deras hemsida via länken längre ner på den här sidan.

Om föreläsarna: 
Najah Khalifa är specialist i barn- och ungdomsneurologi med habilitering och medicine doktor.Hon är verksam som överläkare vid Barn- och ungdomspsykiatriska kliniken inom Region Gävleborg. Najah Khalifa har många års klinisk erfarenhet av både en- och flerspråkiga barn inom barnneurologisk och neuropsykiatrisk verksamhet. Hennes forskning har inriktning på tics och Tourettes syndrom (TS).

Svenny Kopp är specialist inom barn- och ungdomspsykiatri och medicine doktor. Hon har skrivit den banbrytande avhandlingen Girls With Social and/or Attention Deficits: A Descriptive Study of 100 Clinic Attenders. Svenny Kopp har därefter fortsatt med forskning om flickor med adhd och/eller autism, som visat att flickor ofta får fel diagnoser, för sällan får NPF-diagnoser och att de måste ha större problematik än pojkar för att få vård.