Åsa Werner gjorde en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen (DO) mot Stockholm Live när hon nekades att ta med sin assistanshund på en match. Efter Åsas DO-anmälan och uppmärksammade reportage i SVT – har Stockholm Live ändrat sin policy gällande att ta med ledar- och assistanshundar till deras event. Sedan hennes anmälan har hon översköljts av främst positiv respons och vill inspirera andra att stå upp för rätten till lika behandling.

 15 maj valde Åsa att ta med sin assistanshund, 8-åriga Sune till matchen mellan AIK och Göteborg för att testa de förtydligade riktlinjerna. Vi ställde några frågor för att ta reda på hur det gick. 

Hur gjorde du för att få tillträde?

– ­Jag mejlade AIK som sköter själva biljettförsäljningen och fick en tillgänglighetsplats. Därefter kontaktade AIK:s säkerhetsansvarig mig för att säkerställa att Sune skulle klara av den intensiva miljön på arenan. 

Hur gick det sen på själva matchdagen?

– Inför matchen var jag lite orolig ifall personalen skulle vara negativa eftersom det ju var jag gjort en anmälan mot dem. Men de var jättesnälla! De visste att jag var den som anmält dom. På matchdagen blev vi uppmötta i god tid innan matchen av säkerhetsansvarig utanför Friends arena och hänvisade in till vår plats. Vi satt på tillgänglighetsplatser nära familjesektionen med en del barn. Men det var inga som helst problem. En person kom till och med fram för att han kände igen mig från SVT. 

Hur gick matchen?

– Det var lite trist för det blev oavgjort.

Och hur gick det för Sune?

­­– Det gick bra, jag satte fetvadd i öronen på honom! Han sov under halva matchen!

Åsa vill nu inspirera andra att det går att göra skillnad.

– Det är viktigt för oss som engagerar oss i tillgänglighetsfrågor att känna att det faktiskt går att förändra saker. Orken att driva frågorna finns inte alltid, men det här har gett mig drivkraft. Jag hoppas att andra kan känna det med. 

Utanför Friends Arena med assistanshunden Sune. Foto: Åsa Werner

Åsa och Sune inne på Friends Arena. Foto: Åsa Werner
Assistanshunden Sune sitter på läktaren på Friends Arena. Foto: Åsa Werner

Läs mer här:

SVT maj 2023

Åsa nekades gå på match med sin assistanshund Sune

Tre frågor om: DO:s utredning om assistanshundar

Reportage från DN oktober 2019

Pudeln Sune hjälper Åsa att kunna röra sig ute bland folk