Vill du också promenera mera tillsammans? Då kan våra NPF-vänliga promenader vara grejen för dig. Här hittar du det mesta för att promenera mera NPF-vänligt.

Promenera mera med Attention som projekt i Attention Stockholms läns regi i samarbete med våra lokalföreningar började 2023 och vi fortsätter nu tillsvidare.

Alltid bra att lägga in vad NPF står för: Neuropsykiatriatiska Funktionsnedsättningar där flera olika diagnoser ingår. Läs mer om de olika NPF-diagnoserna på Riksförbundet Attention.

Känner du att det här sättet att promenera mera tillsammans, var för sig, tilltalar dig är du välkommen med eller utan diagnos(er). Även ännu icke-medlemmar är välkomna. Och har du fått ett FaR (Fysisk aktivitet på recept) finns möjligheter för dig.

Vill du hålla koll på vad som är på gång i projektet Promenera mera med Attention kan du beställa vårt nyhetsbrev. De kommer via mejl och är såklart helt gratis. Då får du också våra bästa NPF-vänliga promenadtips.

Promenera mera på radion

Trevligt inslag i P4 Radio Stockholm från vår promenad den 14 januari 2024. Vi tackar särskilt Per Larsson, Attention Nacka-Värmdö för vägval, bra citat och bra på bild. Eva Eggeby, Attention Sollentuna/Väsby går i täten. Promenadledare Lisel Humla Sjöstedt går självklart sist. Stort tack även till övriga promenaddeltagare samt reporter och fotograf Ebba Nilssone, Sveriges Radio.

Promenera mera med Attionen på Skinnarviksberget 14 januari 2024. Foto: Ebba Nilssone, Sveriges Radio.
Lisel Humla Sjöstedt, Per Larsson och Eva Eggeby på hal is. Foto: Ebba Nilssone, Sveriges Radio.

Vad är NPF-vänliga promenader?

Vad är NPF-vänliga promenader?

Så här långt har vi kommit med att vad vi i projektet tycker gör våra promenader NPF-vänliga:

 • Lättillgänglig mötesplats
 • Stöd att komma dit i tid
 • Toaletter finns
 • Egen fika/Köpa fika
 • Gå i ditt eget tempo och ändå tillsammans
 • Gå tillsammans eller var för sig

Så här blir våra promenader mer NPF-vänliga

Vi träffas vid lättillgänglig station/hållplats. Ansvarig promenadledare har på sig röd keps och är förhoppningsvis lätt att se. Du kan beställa SMS-puff för att lättare komma iväg i tid och hitta rätt. Vid minst ett ställe längs med promenadvägen finns toalett tillgänglig.

Vi brukar ta fikapaus på plats där det både går att äta medhavd matsäck eller köpa fika. Om det passar bättre fikar vi efteråt. Vi har också en metod att hålla ihop gruppen även när alla går i sitt eget tempo. Det återspeglar sig också i att det med lätthet går att växla mellan att prata med andra eller gå tyst, ändå tillsammans med lagom för sig själv.

Aktuell NPF-vänlig vandring

Lördag den 6 juli 2024 – Hellasgården

Vi kommer att vandra både NPF- och barnvänligt runt Källtorpsjön vid Hellasgården. Inställt vid regnväder eller beräknat regnväder.

Upp och ner runt Källtoprsjön vid Hellasgården

Vem kan vara med?

Känner du att det här sättet att promenera mera NPF-vänligt tillsammans, var för sig, tilltalar dig är du välkommen med eller utan diagnos(er) oavsett ålder. Även ännu icke-medlemmar är välkomna. Hundar är också välkomna, kopplade förstås.

Den här gången vandrar vi i skogen på ibland lite knotiga och smala stigar som både går brant uppför och nedför. Så ta ställning till om det är lämpligt för dig att vara med. Klarar du som förälder av det tror att den här vandringen både är NPF- och barnvänlig.

Samling

Samling redan kl 10.00 plus/minus ca 15 minuter vid anslagstavlan vid Hellasgården. Du ser förhoppningsvis vår vandringsvärd Pia Eliasson i sin röda keps. Att vi samlas redan kl 10 är för att sommartid tar alla parkeringsplatser fort slut.

Vandringsvärd är alltså Pia Eliasson, Attention Nacka-Värmdö.

Resväg

Bil och cykel funkar förstås. Buss 401, 821 och 840 stannar vid Hellasgården. Bäst att kolla själv vad som gäller på SL Reseplanering. ibland är det broöppning i Danvik, då blir bussen 10 minuter sen, Ring eller messa då Lisel Humla på 070-755 88 44.

Det finns stor bilparkering vid Hellasgården med soliga varma sommardagar blir den fort fylld.

Vandringsväg

Det är en hel del höjdskillnader på vår vandringsväg runt Källtorpsjon så har du trasiga knän är det inte så lämpligt att vara med. Barn från 6-7 års ålder klarar dock av vandringen och vi går i lagom tempo för var och en som är med. Med tid för samling, fotografering och fikarast i skogen tar vandringen på ca 5 km nog ca 3 timmar i vårt gruppvänliga tempo.

Karta från Google maps. Samma väg fram och tillbaka.

Toalett

En viktig grej som inte pratas så mycket om vid gemensamma aktiviteter utomhus är tillgång till toalett. Tänk på dem som rest en bra bit för att vara med. Sedan ut och gå och så åka hem. Det finns toalett både vid Hellasgården och utplacerat i skogen.

Fika tillsammans

På en vandring är det mysigt att fika ute i naturen. Så vid lämplig plats stannar vi till för fikapaus med medhavd matsäck.

Att ha på och ta med

 • På huvudet: Solhatt/keps
 • På fötterna: Stabila ingångna skor
 • I ryggsäcken: Skavsårsplåster, fika, vattenflaska, gärna 2 flaskor vid hett väder, regnjacka vid osäker prognos, något att sitta på i skogen typ sittunderlag, soppåse till sina egna ev sopor
 • Dricka
 • Medhavd matsäck för fikapaus under vandringen: Kaffe/te/oboy/saft mm och nåt att fylla på energin med t ex kaka, macka, frukt

Vill du äta på lokal vid Hellasgården efteråt finns finns Sjöcaféet och restaurangen Storstugan.

Beställ SMS-puff

Skicka isåfall ett meddelande till 070-755 88 44 senast ca kl 19 kvällen innan vår aktuella promenad/vandringSkriv då gärna vilken tid du vill ha en vänlig sms-påminnelse för att lättare komma iväg i tid. Behöver du mer stöd under resan, kanske för att hitta rätt, ringer du eller skickar sms.


Framåt

Under 2024 fortsätter vi och de olika lokalföreningarna i Stockholms län att jobba vidare i projektet Promenera mera. Det blir fler NPF-vänliga promenader av olika slag över hela länet.

Promenadkompis & Fysisk Aktivitet på Recept

Nu börjar vi också med de övriga delarna som ingår i projektet. Det är dels att hitta former för enskilda promenader. Den delen går under arbetsnamnet “Promenadkompis”. Där har vi tagit de första stegen genom att FaR-certifiera Attention Stockholms län. FaR står för Fysisk Aktivitet på Recept. Vi har redan en utbildad FaR-ledare och räknar med att i framtiden ha fler.

När vi har den första möjligheten till NPF-vänlig fysisk aktivitet med en Promenadkompis kommer den att dels synas här men också på Region Stockholms webbplats där alla aktiviteter listas som är särskilt riktade till er som har fått ett FaR.

Promenera mera som podd på gång

Ännu en del i projektet Promenera mera med Attention som förhoppningsvis kan komma igång under 2024. Prenumererar du på vårt nyhetsbrev blir du bland de första som får veta.

Kommande promenader

Jodå, det blir NPF-vänliga promenader även 2024 i Stockholms län tillsammans med lokalföreningarna som värd. Planering pågår för att återanvända den turlista vi hade 2023. För den var bra. .Sidan uppdateras allteftersom och vi informerar också på Attentions Stockholms läns Facebook-sida, en sida väl värd att följa.

Här är vår första skiss på promenadområde och lokalförening för kommande promenader.

 • Vårby Herrgårdspark, söndag den 11 augusti kl 14, Attention Huddinge-Botkyrka.
 • Masmoberget, lördag 14 september kl 14, Attention Huddinge-Botkyrka.

Prenumererar du på vårt nyhetsbrev får du först av alla reda på aktuellt schema.

Bakåt

Varje promenad/vandring har sin egen historia så då berättar vi väl dem.

Redan 2022 började vi att trevande leta oss fram till ett format för NPF-vänliga promenader. Det kan du läsa mer om här nedan i Bakgrund.

Här håller vi oss till det vi kan räkna in i pilotprojektet Promenera mera med Attention. Vi börjar med att lista alla promenader/vandringar som ägt rum eller planerats in 2023. Fler kan tillkomma.

2023

 • Huddinge 18 februari
 • Fittja 25 mars
 • Nacka strandpromenad 22 april
 • Häggvik och Bögs gård 6 maj
 • Hellasgården 10 juni
 • Vårby gård och Vårby Herrgårdspark 22 juli
 • Masmo och Masmoberget på Vandringens dag 9 september
 • Tumba bruksmuseum 15 september
 • Zinkensdamm och Skinnarviksberget 28 oktober

2024

 • Zinkensdamm och Skinnarviksberget 14 januari
 • Zinkensdamm och Tantolunden 18 februari
 • Nyckelviken, Nacka den 17 mars
 • Nacka strandpromenad, Nacka 28 april
 • Bögs gård, Sollentuna den 2 juni

Huddinge 18 februari 2023

Det regnade. Ingen kom. Promenadvärden Lisel Humla Sjöstedt från Attention Huddinge-Botkyrka-Salem väntade tack och lov under tak vid Huddinge station. Trevlig anslagstavla och bohyllor att ta del av. Lisel gick sedan idogt runt planerad promenadväg. Samtidigt ritade appen MapMyRun en karta för promenaden. Sen var det skönt att komma in i föreningslokalen dricka något varmt. Det var den berättelsen.

Fittja, Botkyrka 25 mars 2023

Det snöade och blåste. Ingen kom. Promenadvärd Lisel Humla Sjöstedt från Attention Huddinge-Botkyrka-Salem hade än en gång skydd mot vädrets makter inne på Fittjas tunnelbanestation. Den här gången lockade det inte ens den annars så peppiga promenadvärden att gå runt den planerade promenadvägen för att få till en karta. Vi gör det väl en annan gång.

Promenera mera med Attention i Fittja mars 2023

Snart kommer resterande berättelser. Där finns mycket mer att visa…

Nacka Forum och Strand lördag 22 april 2023

Här kommer snart en berättelse med ett fotomontage.

Häggvik, Sollentuna lördag 6 maj 2023

Här kommer snart en berättelse om vårt så trevliga och välbesökta Promenera mera till Bögs gård ute på Järvafältet.

Nacka strandpromenad söndag 28 april 2024

Framtiden för Promenera mera…

Nyfiken?

Bakgrund

Det var under pandemin 2020 som jag, Lisel Humla Sjöstedt som är med i Attention Huddinge-Botkyrka-Salem och har friskvård som yrke började klura på det där med NPF-anpassade promenader. Som yrkesverksam förbättrar jag ständigt hur träning kan anpassas efter individens förutsättningar. För några år sedan genomförde vi i vår lokalförening också ett eget pilotprojekt med NPF-gympa. Motionsträning i en gympasal för alla åldrar och alla NPF-diagnoser.

Det fortsatte med att jag började experimentera med det vi först kallade NPF-anpassade promenader, främst i Fittja där jag bor. Hösten 2022 hängde Attention Stockholms län på och vi var några eldsjälar från några olika lokalföreningar som träffades för att testa att promenera NPF-vänligt.

Promenera mera med Attention växer fram på Söder 2022.

Nu har det växt vidare till ett pilotprojekt igenom Attention Stockholms län där vi i de olika lokalföreningarna tillsammans arbetar oss fram till olika former av NPF-vänliga sätt att promenera mera, tillsammans och var för sig.

Fortsättning följer…