Vill du också promenera mera?

Då kan våra NPF-vänliga promenader vara grejen för dig. Här hittar du det mesta för att promenera mera NPF-vänligt.

Promenera mera med Attention är ett pilotprojekt första halvåret 2023 i Attention Stockholms läns regi i samarbete med våra lokalföreningar.

Alltid bra att lägga in vad NPF står för: Neuropsykiatriatiska Funktionsnedsättningar där flera olika diagnoser ingår. Läs mer om det olika NPF-diagnoserna på Riksförbundet Attention.

Känner du att det här sättet att promenera mera tillsammans, var för sig, tilltalar dig är du välkommen med eller utan diagnos(er). Även ännu icke-medlemmar är välkomna.


Vad är NPF-vänliga promenader?

Vad är NPF-vänliga promenader?

Så här långt har vi kommit med att vad vi i projektet tycker gör våra promenader NPF-vänliga:

 • Lättillgänglig mötesplats
 • Stöd att komma dit i tid
 • Toaletter finns
 • Egen fika/Köpa fika
 • Gå i ditt eget tempo och ändå tillsammans
 • Gå tillsammans eller var för sig

Sä här blir våra promenader mer NPF-vänliga

Vi träffas vid lättillgånglig station/hållplats. Ansvarig promenadledare har på sig röd keps och är förhoppningsvis lätt att se. Du kan beställa SMS-puff för att lättare komma iväg i tid och hitta rätt. Vid minst ett ställe längs med promenadvägen finns toalett tillgänglig.

Vi brukar ta fikapaus på plats där det både går att äta medhavd matsäck eller köpa fika. Vi har också en metod att hålla ihop gruppen även när alla går i sitt eget tempo. Det återspeglar sig också i att det med lätthet går att växla mellan att prata med andra eller gå tyst, ändå tillsammans med lagom för sig själv.

Montage Lisel Humla Sjöstedt/Canva
Originalbild: Canva. Montage: Lisel Humla Sjöstedt.

Aktuell NPF-vänlig promenad

Fredag 15 september – Pomologvandring i Tumba

Promenera mera med Attention fångar det unika tillfället att få guidas av en pomolog bland äppelträden på Tumba bruk. Där firas äppeldagarna den 14-17 september. Kolla in Tumba bruksmuseums program och se vad mer som lockar dig.

Hittills har vi haft våra NPF-vänliga promenader och vandringar på lördagsförmiddagar. Men en sådan här möjlighet i Attention Huddinge-Botkyrka-Salems område, Botkyrka vill vi inte missa. Det är också något speciellt att ha en kunnig guide som gör att vi ser och upplever så mycket lagom mer och nytt.

Eftersom vi är utomhus kan var och en av oss som är med också hitta sitt eget sätt att vara med på den guidade turen. Det är också NPF-vänligt.

Vem kan vara med?

Känner du att det här sättet att promenera mera NPF-vänligt tillsammans, var för sig, tilltalar dig är du välkommen med eller utan diagnos(er). Även ännu icke-medlemmar är välkomna.

Samling

Kl 13.30 plus/minus 10 minuter i gången utanför den bemannade spärren till Tumba pendeltågsstation. Där finns bänkar att sitta på och det är lätt att ta sig dit även från busstationen.

Vår värd Lisel Humla Sjöstedt står redo i röd keps att leda promenaden till Tumba bruk. Just nu stannar inga bussar där vid den tiden så vi får förmånen att börja med en första promenadsträcka på drygt 1,6 km. Vi räknar med att det tar ca en halvtimma. Vi går alltså kl 13.40 från Tumba station.

Samling vid Tumba station för Pomologvandring - Promenera mera med Attention
Originalbild: Wikipedia.. Montage: Lisel Humla Sjöstedt.

Resväg

Pendeltåg eller buss till Tumba. Bäst resväg och tid att anlända får du via SL Reseplanering. På väg hem från Tumba bruksmuseum kan de som vill ta buss 737 från hållplats Tumba bruk för då har den bussen börjat köra.

Promenad- och Vandringsväg

Första sträckan är att gå längs en bilväg. Det är sådant vi får ta. Det ger oss tid att gå in oss med varandra.

Karta för promenad från Tumba station till Pomologvandringen på Tumba bruksmuseum

Området runt Tumba Bruksmuseum - Google maps

Pomologvandringen

Vi kommer att vara framme vid Tumba bruksmuseum i god tid innan pomologvandringen börjar kl 14.30. Den beräknas ta ca en timma och vi guidas tillsammans med andra intresserade av pomolog Mats Brokvist.

Pomologvandringen kostar 75 kr per person och det bjuder projektet Promenera mera med Attention på. Det gäller även om du ansluter först vid Tumba brukmuseum. Det kan ju vara att det blir för mycket för dig att först gå från Tumba station. Men det finns tid för lite vila innan pomologvandringen.

Promenera mera med Attention på Pomologvandring vid Tumba Bruk
Originalbild: Canva. Montage: Lisel Humla Sjöstedt.

Toalett

Såklart det finns toalett på Tumba bruksmuseum när det är öppet. Det finns café, restaurang och bar också. Kan vara bra att veta.

Fika tillsammans

När pomologvandringen är klar kan de som vill fika tillsammans på caféet eller utomhus med egen medhavd fika. Caféet och museet har öppet till kl 16.

Promenera mera med Attention till Tumba bruksmuseum
Originalbild: Tumba bruksmuseum.. Montage: Lisel Humla Sjöstedt.

Att ta med

 • Ev. medhavd fika. Åtminstone något att dricka.
 • På fötterna: Stabila ingångna skor.
 • På kroppen: Kläder efter väder.
 • Kanske en lite påse att ev. lägga några äpplen i.

Samverkan

Vandringen ingår i Attention Stockholms läns projekt Promenera mera med Attention. Värd den här gången är Attention Huddinge-Botkyrka-Salem

Beställ SMS-puff

Skicka isåfall ett meddelande till 070-755 88 44 senast ca kl 10 fredag förmiddag. Skriv då gärna vilken tid du vill ha en vänlig sms-påminnelse på morgonen för att lättare komma iväg i tid. Behöver du mer stöd under resan, kanske för att hitta rätt, ringer du eller skickar sms.


Kalendarium

Här ser du mer om både tidigare, aktuell och kommande promenader. Och kan kommer du att kulla läsa mer om dem här.

Redan 2022 började vi att trevande leta oss fram till ett format för NPF-vänliga promenader. Det kan du läsa mer om här nedan i Bakgrund.

Här håller vi oss till det vi kan räkna in i pilotprojektet Promenera mera med Attention. Vi börjar med att lista alla promenader/vandringar som ägt rum eller planerats in 2023. Fler kan tillkomma. Alla har varit på lördagar.

 • Huddinge 18 februari
 • Fittja 25 mars
 • Nacka 22 april
 • Häggvik 6 maj
 • Hellasgården 10 juni
 • Vårby gård 22 juli
 • Masmo 9 september
 • Tumba bruksmuseum 15 september

Framåt

Under hösten 2023 fortsätter vi och de olika lokalföreningarna i Stockholms län att jobba vidare i projektet Promenra mera. Det blir fler NPF-vänliga promenader av olika slag över hela länet.

Varje promenad/vandring har sin egen historia så då berättar vi väl dem.

Avklarade promenader och vandringar

Huddinge 18 februari 2023

Det regnade. Ingen kom. Promenadvärden Lisel Humla Sjöstedt från Attention Huddinge-Botkyrka-Salem väntade tack och lov under tak vid Huddinge station. Trevlig anslagstavla och bohyllor att ta del av. Lisel gick sedan idogt runt planerad promenadväg. Samtidigt ritade appen MapMyRun en karta för promenaden. Sen var det skönt att komma in i föreningslokalen dricka något varmt. Det var den berättelsen.

Fittja, Botkyrka 25 mars 2023

Det snöade och blåste. Ingen kom. Promenadvärd Lisel Humla Sjöstedt från Attention Huddinge-Botkyrka-Salem hade än en gång skydd mot vädrets makter inne på Fittjas tunnelbanestation. Den här gången lockade det inte ens den annars så peppiga promenadvärden att gå runt den planerade promenadvägen för att få till en karta. Vi gör det väl en annan gång.

Promenera mera med Attention i Fittja mars 2023

Snart kommer resterande berättelser. Där finns mycket mer att visa…

Nacka Forum och Strand lördag 22 april 2023

Här kommer snart en berättelse med ett fotomontage.

Häggvik, Sollentuna lördag 6 maj 2023

Här kommer snart en berättelse om vårt så trevliga och välbesökta Promenera mera till Bögs gård ute på Järvafältet.

Framtiden för Promenera mera…

Nyfiken?

Bakgrund

Det var under pandemin 2020 som jag, Lisel Humla Sjöstedt som är med i Attention Huddinge-Botkyrka-Salem och har friskvård som yrke började klura på det där med NPF-anpassade promenader. Som yrkesverksam förbättrar jag ständigt hur träning kan anpassas efter individens förutsättningar. För några år sedan genomförde vi i vår lokalförening också ett eget pilotprojekt med NPF-gympa. Motionsträning i en gympasal för alla åldrar och alla NPF-diagnoser.

Det fortsatte med att jag började experimentera med det vi först kallade NPF-anpassade promenader, främst i Fittja där jag bor. Hösten 2022 hängde Attention Stockholms län på och vi var några eldsjälar från några olika lokalföreningar som träffades för att testa att promenera NPF-vänligt.

Promenera mera med Attention växer fram på Söder 2022.

Nu har det växt vidare till ett pilotprojekt igenom Attention Stockholms län där vi i de olika lokalföreningarna tillsammans arbetar oss fram till olika former av NPF-vänliga sätt att promenera mera, tillsammans och var för sig.

Fortsättning följer…