Vill du också promenera mera tillsammans? Då kan våra NPF-vänliga promenader vara grejen för dig. Här hittar du det mesta för att promenera mera NPF-vänligt.

Promenera mera med Attention som projekt i Attention Stockholms läns regi i samarbete med våra lokalföreningar började 2023 och vi fortsätter nu tillsvidare.

Alltid bra att lägga in vad NPF står för: Neuropsykiatriatiska Funktionsnedsättningar där flera olika diagnoser ingår. Läs mer om de olika NPF-diagnoserna på Riksförbundet Attention.

Känner du att det här sättet att promenera mera tillsammans, var för sig, tilltalar dig är du välkommen med eller utan diagnos(er). Även ännu icke-medlemmar är välkomna. Och har du fått ett FaR (Fysisk aktivitet på recept) finns möjligheter för dig.

Vill du hålla koll på vad som är på gång i projektet Promenera mera med Attention kan du beställa vårt nyhetsbrev. De kommer via mejl och är såklart helt gratis. Då får du också våra bästa NPF-vänliga promenadtips.

Promenera mera på radion

Trevligt inslag i P4 Radio Stockholm från vår promenad den 14 januari 2024. Vi tackar särskilt Per Larsson, Attention Nacka-Värmdö för vägval, bra citat och bra på bild. Eva Eggeby, Attention Sollentuna/Väsby går i täten. Promenadledare Lisel Humla Sjöstedt går självklart sist. Stort tack även till övriga promenaddeltagare samt reporter och fotograf Ebba Nilssone, Sveriges Radio.

Promenera mera med Attionen på Skinnarviksberget 14 januari 2024. Foto: Ebba Nilssone, Sveriges Radio.
Lisel Humla Sjöstedt, Per Larsson och Eva Eggeby på hal is. Foto: Ebba Nilssone, Sveriges Radio.

Vad är NPF-vänliga promenader?

Vad är NPF-vänliga promenader?

Så här långt har vi kommit med att vad vi i projektet tycker gör våra promenader NPF-vänliga:

 • Lättillgänglig mötesplats
 • Stöd att komma dit i tid
 • Toaletter finns
 • Egen fika/Köpa fika
 • Gå i ditt eget tempo och ändå tillsammans
 • Gå tillsammans eller var för sig

Så här blir våra promenader mer NPF-vänliga

Vi träffas vid lättillgänglig station/hållplats. Ansvarig promenadledare har på sig röd keps och är förhoppningsvis lätt att se. Du kan beställa SMS-puff för att lättare komma iväg i tid och hitta rätt. Vid minst ett ställe längs med promenadvägen finns toalett tillgänglig.

Vi brukar ta fikapaus på plats där det både går att äta medhavd matsäck eller köpa fika. Om det passar bättre fikar vi efteråt. Vi har också en metod att hålla ihop gruppen även när alla går i sitt eget tempo. Det återspeglar sig också i att det med lätthet går att växla mellan att prata med andra eller gå tyst, ändå tillsammans med lagom för sig själv.

Aktuell NPF-vänlig promenad

Söndag 18 februri 2024 – Bortom Tantolunden från Zinkensdamm

Vem kan vara med?

Känner du att det här sättet att promenera mera NPF-vänligt tillsammans, var för sig, tilltalar dig är du välkommen med eller utan diagnos(er). Även ännu icke-medlemmar är välkomna. Hundar är också välkomna, kopplade förstås.

Vissa fina promenadvägar kan vara lite branta eller eller via trappor. Det kan vara bra att känna till. Då brukar det finnas mer skonsamma alternativ.

Samling kl 14.00 plus/minus ca 10 minuter vid entrén till Zinkensdamms t-banestation. Behöver du lite uppmuntran på vägen för att hitta rätt och komma i tid messar/ringer du vår promenadvärd på 070-755 88 44.

Promenadvärden Lisel Humla Sjöstedt står redo i röd hatt att leda promenaden i riktning mot och bortom Tantolunden och tillbaka.

Från januari-promenaden då även en liten kopplad hund deltog. Fotograf: Kenny Kvarnström.

Resväg

Alla vägar, med SL leder till Zinkensdamm. Bäst är att själv kolla upp sin resväg på till exempel SL-reseplanering.

Promenadväg

Första delmålet är att vi tar oss över den breda boulevarden och tar en sväng upp till Attention Stockholms läns kansli. Där finns toaletter och möjlighet att förvara del av packningen. Attention Stockholms län bjuder på matig fika där efter promenaden för de som vill ha. Läs mer här nedan.

Själva promenaden brukar vi beräkna till cirka en timma. Det kan också ta lite längre tid om vi upptäcker något fint längs med vägen.

Vi går hela tiden på asfalt och gångvägar i parker och så lite som möjligt längs bilvägar. Så allt som rullar kan var med. Den lilla trappan som syns i bildcollaget leder upp till Tantolundens högsta topp som vi satsar på att bestiga. Men det finns en rullbar stig bredvid.

I början av promenaden går vi förbi eller på Zinkensdamms IP. Vi ska försöka undvika isiga vägar men kanske ändå att någon vill halka runt lite på isbanan. Om det inte är match eller träning förstås. Vi jar löparbanan som alternativ för en sportig känsla.

Ett av våra mål för promenaden är alltså Tantolundens högsta topp. Det andra målet är att gå ner till brygga där ifrån båtturen till Årsta holmar avgår sommartid. Kan vi stå där en stund och fundera lite på om vi inte ska ta en promenad med båtur dit till sommaren.

Fotomontaget är än så länge från en för-promenad. Bra idé för det fanns många isiga gångvägar och på och på ett ställe var gångvägen avstäng och det fanns bara en lång trappa att ta istället. Så de vägarna tar vi inte den här gången.

Kartor

Exakt vilken promenadväg det blir går inte att säga innan men det är i det här området vi kommer att vara.

Eventuellt att det kommer en karta med preliminär promenadväg inlagd. Under tiden vi väl promenerar brukar vi få till en karta med med appen MapMyWalk.

Karta Zinkensdamm, Tantolunden, Årsta. Skiss för vår NPF-vänliga promenadväg.

Toalett

Det har vi alltså tillgång till på Attention Stockholms läns kansli före och efter promenaden.

Fika tillsammans

Efter bjuds på matig fika på Attentions Stockholms läns kansli. Har du några speciella kostpreferenser som glutenfritt, laktosfritt, vegan kan du skicka sms om det. Funkar som en extra puff att faktiskt komma iväg.

Att ta med

 • På fötterna: Stabila och varma ingångna skor/kängor/stövlar.
 • På kroppen: Kläder efter väder.
 • ev. medhavd matsäck men vi bjuder på matig fika.

Beställ SMS-puff

Skicka isåfall ett meddelande till 070-755 88 44 senast ca kl 19 kvällen innan vår aktuella promenadSkriv då gärna vilken tid du vill ha en vänlig sms-påminnelse på morgonen för att lättare komma iväg i tid. Behöver du mer stöd under resan, kanske för att hitta rätt, ringer du eller skickar sms.


Framåt

Under våren 2024 fortsätter vi och de olika lokalföreningarna i Stockholms län att jobba vidare i projektet Promenera mera. Det blir fler NPF-vänliga promenader av olika slag över hela länet.

Promenadkompis & Fysisk Aktivitet på Recept

Nu börjar vi också med de övriga delarna som ingår i projektet. Det är dels att hitta former för enskilda promenader. Den delen går under arbetsnamnet “Promenadkompis”. Där har vi tagit de första stegen genom att FaR-certifiera Attention Stockholms län. FaR står för Fysisk Aktivitet på Recept. Vi har redan en utbildad FaR-ledare och räknar med att i framtiden ha fler.

När vi har den första möjligheten till NPF-vänlig fysisk aktivitet med en Promenadkompis kommer den att dels synas här men också på Region Stockholms webbplats där alla aktiviteter listas som är särskilt riktade till er som har fått ett FaR.

Promenera mera som podd på gång

Ännu en del i projektet Promenera mera med Attention som förhoppningsvis kan komma igång under 2024. Prenumererar du på vårt nyhetsbrev blir du bland de första som får veta.

Kommande promenader

Jodå, det blir NPF-vänliga promenader även 2024 i Stockholms län tillsammans med lokalföreningarna som värd. Planering pågår för att återanvända den turlista vi hade 2023. För den var bra. .Sidan uppdateras allteftersom och vi informerar också på Attentions Stockholms läns Facebook-sida, en sida väl värd att följa.

Här är vår första skiss på samlingsplats och promenadområde.

 • Alphyddan och Nacka strandpromenad i mars
 • Alphyddan och Nacka strandpromenad i april
 • Häggvik och Bögs gård i maj
 • Häggvik och Bögs gård i juni
 • Vårby gård och Vårby Herrgårdspark i juli
 • Masmo och Masmoberget i september

Värdar för promenaderna är Attention Stockholms län, Attention Nacka-Värmdö, Attention Sollentuna/Väsby samt Attention Huddinge-Botkyrka-Salem. Schema för resten av 2024 kommer så småningom liksam datum för vårens och sommarens Promenera mera. Det blir hur som helst en söndag kl 14 i år.

Bakåt

Varje promenad/vandring har sin egen historia så då berättar vi väl dem.

Redan 2022 började vi att trevande leta oss fram till ett format för NPF-vänliga promenader. Det kan du läsa mer om här nedan i Bakgrund.

Här håller vi oss till det vi kan räkna in i pilotprojektet Promenera mera med Attention. Vi börjar med att lista alla promenader/vandringar som ägt rum eller planerats in 2023. Fler kan tillkomma.

2023

 • Huddinge 18 februari
 • Fittja 25 mars
 • Nacka 22 april
 • Häggvik 6 maj
 • Hellasgården 10 juni
 • Vårby gård 22 juli
 • Masmo 9 september
 • Tumba bruksmuseum 15 september
 • Zinkensdamm 28 oktober

2024

 • Zinkensdamm 14 januari

Huddinge 18 februari 2023

Det regnade. Ingen kom. Promenadvärden Lisel Humla Sjöstedt från Attention Huddinge-Botkyrka-Salem väntade tack och lov under tak vid Huddinge station. Trevlig anslagstavla och bohyllor att ta del av. Lisel gick sedan idogt runt planerad promenadväg. Samtidigt ritade appen MapMyRun en karta för promenaden. Sen var det skönt att komma in i föreningslokalen dricka något varmt. Det var den berättelsen.

Fittja, Botkyrka 25 mars 2023

Det snöade och blåste. Ingen kom. Promenadvärd Lisel Humla Sjöstedt från Attention Huddinge-Botkyrka-Salem hade än en gång skydd mot vädrets makter inne på Fittjas tunnelbanestation. Den här gången lockade det inte ens den annars så peppiga promenadvärden att gå runt den planerade promenadvägen för att få till en karta. Vi gör det väl en annan gång.

Promenera mera med Attention i Fittja mars 2023

Snart kommer resterande berättelser. Där finns mycket mer att visa…

Nacka Forum och Strand lördag 22 april 2023

Här kommer snart en berättelse med ett fotomontage.

Häggvik, Sollentuna lördag 6 maj 2023

Här kommer snart en berättelse om vårt så trevliga och välbesökta Promenera mera till Bögs gård ute på Järvafältet.

Framtiden för Promenera mera…

Nyfiken?

Bakgrund

Det var under pandemin 2020 som jag, Lisel Humla Sjöstedt som är med i Attention Huddinge-Botkyrka-Salem och har friskvård som yrke började klura på det där med NPF-anpassade promenader. Som yrkesverksam förbättrar jag ständigt hur träning kan anpassas efter individens förutsättningar. För några år sedan genomförde vi i vår lokalförening också ett eget pilotprojekt med NPF-gympa. Motionsträning i en gympasal för alla åldrar och alla NPF-diagnoser.

Det fortsatte med att jag började experimentera med det vi först kallade NPF-anpassade promenader, främst i Fittja där jag bor. Hösten 2022 hängde Attention Stockholms län på och vi var några eldsjälar från några olika lokalföreningar som träffades för att testa att promenera NPF-vänligt.

Promenera mera med Attention växer fram på Söder 2022.

Nu har det växt vidare till ett pilotprojekt igenom Attention Stockholms län där vi i de olika lokalföreningarna tillsammans arbetar oss fram till olika former av NPF-vänliga sätt att promenera mera, tillsammans och var för sig.

Fortsättning följer…