En personlig betraktelse av psykiatrin under pandemin

Jag har Asperger, och med ansökning om förnyelse av färdtjänst och andra ärenden har jag haft många tillfällen i år där jag behövt ha kontakt med Wemind psykiatri.

Tyvärr.

För det är så, att ha en tid bokad hos Wemind Psykiatri under epidemin, har varit en garanti för trötthet, oro och frustration.

Varenda möte jag haft har minst en sak gått fel.

En sak som gick fel varje gång var videomötet i sig. Wemind Psykiatri har en praxis som ska följas när att videomöte är bokat, man kan läsa denna på deras websida. Problem är att de inte själva följer den. Jag får ett påminnelse sms att jag har en tid för att videomöte, och att jag ska följa en länk till en plats vid en given tid. Men jag får inte länken, för i psykiaterns kalender blev mötet bokat som ett vanligt möte, i stället för ett videomöte. Så det som har hänt, de sex gångerna detta år jag har haft en tid på Wemind, är att läkaren ringer från sin telefon till min telefon tio till femton minuter efter utsatt tid för möte, i stället för det videomöte som det sades till mig var bokat, och jag fick en påminnelse om på telefonen.

Detta är dock inte det enda som har gått fel. Att få de papper psykiatern ska skriva har även gått fel oftare än det gått rätt.

Om läkaren lovat mig att inte skicka in papper till försäkringskassan, utan i stället skicka till mig så att jag kan skicka in alla papper tillsammans, så kommer de till  försäkringskassan i stället för mig i alla fall. Om läkaren har lovat att skicka in papper till försäkringskassan, visar det sig att de aldrig blev skickade alls, de låg oanvända i Weminds system tills att jag ringde växeln och frågade om de blivit skickade.

Allt detta har tagit upp för mycket av min energi i år. Jag blir orolig och stressad när ett möte ska börja och jag blivit tillsagd att göra mig redo, men inte har länken jag behöver. Det är frustrerande när Wemind säger en sak och gör en annan. Och det är redan svårt och jobbigt att prata med nya läkare jag inte känner och aldrig träffat över telefon.

Jag har ställt in saker jag sett fram emot, ställt in umgänge med vänner och familj, på grund av den utmattning och stress som Wemind har orsakat mig i år.

Min kontakt med psykiatri är viktig, och den behöver skötas bättre än så här.