med Malin Ekström 16 mars 

Malin Ekström – arbetar som föreläsare, arbetsterapeut och kostrådgivare och driver företaget Framkraft med fokus på arbetsterapi, NPF, samt kost/hälsa. Hon har själv en ADHD-diagnos, en dotter med autism och man med ADD. 

Att känna balans i livet mellan aktivitet och vila är något alla kan känna igen sig i är svårt, men personer med NPF får kämpa desto mer med att upprätthålla den. Här är en sammanfattning av Malins tips och råd.

Våra aktiviteter och roller

Vilka aktiviteter vi ägnar oss åt och på vilket sätt, påverkas av många olika faktorer såsom ålder, intressen, styrkor och svårigheter och värderingar. Men även vilka roller en har som till exempel förälder, syster, arbetsgivare och kompis spelar in. 

Exempel på vad rollen som förälder kan innebära för aktiviteter: fixa frukost, läsa läxor med barnen, köra till träningen, läggning.

Tänkvärt: Vilka roller har jag i min vardag och hur påverkas dessa av en NPF problematik?

Aktivitetsbalans är när omgivningens och aktivitetens krav stämmer överens med just DIN förmåga och DINA resurser. Utgå alltid från dig själv.

En hanterbar aktivitet kan kännas både lätt, svår och utmanande med eller utan hjälp. Men den är ändå hanterbar.

En meningsfull aktivitet är när du känner motivation och tycker det är roligt. Är individuellt vad som känns meningsfullt. 

Förväntningar på aktiviteter i vår vardag styrs mycket av samhällets normer och vår omgivning. Det är lätt att tänka att det normativa är det som är ”enkelt” när det faktiskt tar mer energi för personer med NPF. 

Tänkvärt: Viktigt att hitta en balans mellan roller, aktivitet, hanterbart och meningsfullt. Vad förväntas av mig? Utgå från dina resurser och svårigheter.  

Stresshanteringen blir desto mer utmanande för personer med NPF eller anhöriga. Det är vanligare att tänka sig sönderstressad – att du tänker på allt du ”borde” göra. Sociala sammanhang, plötsliga förändringar, även intryck såsom ljud, ljus med mera är vanligt att personer med NPF är extra känsliga för. Du kan därför uppfatta dessa som hot och kroppen får då ett ökat stresspåslag. 

Strategier för att hantera stress

  • För att förebygga dessa stressreaktioner är det viktigt att minska på hot/triggers i den utsträckning det går. Hitta dina egna strategier vid akutsituationer.
  • En aktivitetsdagbok kan hjälpa där du skriver vad som tar extra mycket energi. 
  • Prioritera och plocka hellre bort en aktivitet. 
  • Kanske kan andra i din omgivning hjälpa till med en del. Det finns även yttre hjälpmedel och stöd – både i hemmet, skolan och på arbetet. 
  • Viktigt att även planera in ställtid – tid mellan aktiviteter då du kan återhämta dig.

Läs mer om Malin och Framkraft här

https://framkraft.se